ESPORTS ALTERNATIUS "COVIANOS"

Considere que els esports alternatius són més didàctics que els esports tradicionals perquè ens permeten introduir nous continguts que afavoreixen el procés d’aprenentatge de l’alumnat, proporcionant una formació integral i a més, són innovadors i per tant, fomenten la curiositat i participació de l’alumnat.

Altres motius pels quals considere que els esports alternatius són més didàctics són els següents argumentats per Arráez (1995):

  • Es poden practicar en el mitjà escolar, per escasses i inadequades que siguen les instal·lacions ja que permeten fàcilment la improvisació d'aquestes.
  • Presenten un fàcil aprenentatge des de la seua iniciació. Són habilitats senzilles que provoquen immediatament el passe a una situació real de joc. Per a Ruiz (1991), aquests esports possibiliten alguna cosa importantíssim en tot aprenentatge com és que els alumnes passen prompte a situacions reals de joc, en les quals a més de perfeccionar, es diverteixen.
  • Es poden practicar sense distinció de sexe o edats, ja que el nivell de tot el grup sol ser bastant homogeni sent la coeducació un dels valors a destacar en l'ús d'aquests continguts.
  • Es poden practicar sense tindre en compte el nivell de destresa de cada participant, almenys en la fase d'iniciació, sobretot, si s'elimina l'element competitiu. En aquest sentit podem afegir que el fet que es requerisquen xicotets nivells de destresa suposa que el treball dels alumnes siga més rendible ja que la taxa de temps útil és una realitat garantint una activitat permanent durant el temps destinat a tal fi.
  • La seua intensitat és moderada, es valora més la dimensió cooperativa que la competitiva.
  • L'assequible dels materials, per la seua economia o per la possibilitat de fabricació casolana. Adquirir pales, volants, indiaques, estics o boles no resulta un desemborsament excessiu per als departaments d'educació física dels centres escolars.
Els esports alternatius a l'escola:💭

 Aquest tipus d’activitats pertanyen al Bloc 5, de jocs i activitats esportives publicat al Decret 108/2014, del 4 de juliol, del Consell, pel qual estableix el currículum i desplega l’ordenació general de l’Educació Primària a la Comunitat Valenciana. 

Considere que els jocs alternatius haurien de posar-se en pràctica a partir del 4º curs de primària. Donat que, en aquest comencen a reconèixer, classificar i participar en aquests esports alternatius. I més, aquestos esports alternatius fomenten la utilització d’estratègies de cooperació i oposició per aconseguir l’objectiu.

Alguns dels esport alternatius que podem treballar a Primària és el Tchoukball. Per poder jugar a aquest esport necessitem un baló similar al de handbol i dues malles elàstiques situades als extrems del camp. L’espai utilitzat reglamentàriament mesura 26m x 15m. 


A continuació vos adjunte un breu vídeo sobre aquest esport alternatiu:


Com qualsevol joc o esport educatiu hem de realitzar certes adaptacions en funció del nostre centre i del nostre alumnat. El Tchoukball és un esport alternatiu ideal per treballar a educació física, ja que, fomenta la cooperació, la participació de l’alumnat indiferentment de les seues habilitats, és a dir, es redueixen les possibilitats de l’error en la participació d’aquest joc perquè els membres de l’altre equip no poden interceptar els passes, interrompre la progressió de la pilota, ni interferir en els moviments del jugador que porta la pilota o de qualsevol membre de l'altre equip. Per tant, genera certa motivació en els participants. 
A més, és un esport que permet realitzar moltes adaptacions per facilitar progressivament el seu aprenentatge. Per exemple: 

Es pot tindre la pilota 10 segons en la possessió sense avançar
Cadascun amb la pilota a la mà pot pivotar amb un dels peus
Els jugadors poden llançar només tres vegades a una mateixa porteria

I en les puntuacions també podem realitzar adaptacions. Com per exemple:

Impactar la pilota en la malla i que puga caure a terra
Si la pilota impacta en la malla i rebota en l'àrea prohibida és punt per a la defensa
Si es llança la pilota i no impacta en la malla serà punt per a la defensa

Podem realitzar altres adaptacions que podeu consultar en aquesta pàgina: 


 

Comentarios

  1. En la siguiente entrada, considero que las aportaciones y explicaciones proporcionadas son suficientes para considerar la práctica de los deportes alternativos imprescindible en Educación Primaria.
    El deporte escogido, el "Tchoukball" es bastante dinámico e integrador. Como bien ha justificado Eva, introduce diferentes valores interesante para trabajar con los estudiantes, además de fomentar el trabajo en equipo, el respeto, la participación activa y la igualdad de género. También, por su facilidad para llevar a capo variantes y adaptaciones, así como modificaciones atendiendo a las necesidades del alumnado. Por tanto, en mi opinión,, la entrada es de 10.

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola Eva!

    La redacción de esta entrada es buena, así como el contenido y vocabulario utilizado. Además, el diseño es limpio y organizado, permitiendo que pueda ser leído sin perder el hilo del tema.

    Como bien dices, la práctica de deportes alternativos en la Educación Primaria es imprescindible, pues además de ser divertidos para los alumnos, generan múltiples aprendizajes, tanto a nivel motriz como cognitivo y social.

    El deporte que has escogido llamado "Tchoukball", el cual desconocía, me ha resultado bastante dinámico e interesante para utilizar en futuras sesiones como docente de E.F. por su capacidad de integración y adaptación a cada contexto.

    Por último, comentar la claridad con la que se explica este deporte en la infografía gracias a su atractivo diseño. Por ello, mi puntuación es un 9.5

    ResponderEliminar
  3. Me ha parecido muy interesante tu entrada, ya que la información es clara, concisa y presenta un buen hilo conductor. Me ha gustado mucho el deporte alternativo que propones "Tchoukball" y opino exactamente como tú en cuanto a la gran cantidad de beneficios que pueden aportar al aula,. Además, pienso que puede ser muy dinámico y divertido para aplicarlo en diversas sesiones como docente. Como bien ha comentado Eva, este tipo de deportes logran fomentar la inclusión, la colaboración del alumnado y la igualdad de género entre muchos otros. Por último, destacar que me ha parecido genial que adjuntes un vídeo explicativo para poder observar de una manera más visual el "Tchoukball".
    Por todo esto, mi puntuación es un 10.

    ResponderEliminar
  4. Hola Eva, el diseño de cada entrada que he visto es excelente, tiene todo tipo de detalles, despierta la curiosidad por seguir navegando sobre tu blog. La información está bien estructurada . Siempres nos brindas el placer de conocer tu opinión y es algo que agradezco, en la mayoría de aspectos estoy totalmente de acuerdo con lo que dices, como futura docente propondré este tipo de juegos para proporcionar los valores educativos que normbras. Me parece de gran utilidad que nos adjuntes enlaces donde poder observar mejor el ''tchoukball''. Por ello, la nota que mereces es de un 10. ENHORABUENA

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares